Louis-delebecquelaan 46

9051 Sint-Denijs-Westrem

0495/88 79 37

info@bellimo.be

Vergelijk woningen

Deze woning past zichzelf aan aan het weer

Deze woning past zichzelf aan aan het weer

Goede architectuur houdt niet alleen rekening met de interieurindeling, maar ook met externe factoren. Nu zullen de meeste ontwerpers wel rekening houden met lichtinval, maar hoeveel houden er rekening met het klimaat? De architecten van het Iraanse architectenbureau Next Office gingen alvast een stapje verder om het complexe klimaat te temmen met dit ‘slimme’ huis.

Teheran is onderhevig aan verschillende elementen. Het wordt omringd door woestijn, maar ook door bergen, waardoor de bevolking te maken krijgt met extreme hitte en extreme koude. Het is daardoor dat de meeste Iraanse woningen sowieso al een zomerliving hebben en een apart wintersalon. Moet anders kunnen, dachten de designers van Next Office, die met hun project dit traditioneel gebruik een moderne en praktischere twist gaven.

Roterende ruimte

In plaats van twee ruimtes te voorzien in hun woningblok, die enorm veel plek innemen, besloten ze om één ruimtete ontwikkelen die mee roteert met het weer.

In de zomer kan de bewegende kamer de wind opvangen en koelte garanderen, in de winter kan het de warmte lekker binnenhouden. Daar komt uiteraard wel wat bij kijken, zo moeten de balustrades uit- en inplooibaar zijn, moeten er strategisch deuren voorzien worden, en moet het systeem zelf efficiënt uitgedacht en uitgevoerd worden.

Om het concept en de onderdelen te ontwikkelen, werkten ze daarom samen met een Duits bedrijf en lieten ze zich inspireren door een systeem dat reeds werd geïmplementeerd in theaters en autosalons. Hun nieuwe (woon-)toepassing van dit systeem bleek zo praktisch dat ze hun vernuftige idee niet enkel op het salon wilden toepassen, maar zelfs uitbreidden naar de keuken, home office en de gastenkamer.

Open vs. gesloten

Deze flexibele ruimtes zorgen ervoor dat er meer plaats is voor andere kamers in het huis. Plek die zeker niet verkwist wordt. Zo hebben ze een extra zwembad voorzien, een fitnessruimte, gastenruimtes, een grote slaapkamer en ruim salon.

Door de roterende kamers kunnen de bewoners het huis zo open of zo gesloten maken als ze zelf willen. Verder speelden de architecten nog met licht, ruimte en water (dat het licht doorlaat in de kelder) om het huis nog groter te doen lijken.

(sjv) – Bron: Dezeen.com